Začněme mlékem

bio-mleko.jpg

Pro člověka je mléko nepřirozenější potravinou, protože jeho chuť známe doslova od kolébky. Vždyť je první výživou, kterou přijímá dítě z těla své matky. Ze statistik ale vyplývá, že spotřeba mléka v České republice oproti Evropě klesá - je nižší průměrně o pět litrů na osobu ročně. A to je škoda, protože důvodů, proč pít mléko, existuje opravdu mnoho.

Ve výživě současné populace zajišťují mléčné výrobky asi 70 % přísunu vápníku. Vápník je do kostí ukládán díky vitamínům A a D, které jsou v mléce také obsaženy, a má prvořadý vliv na velikost kostí, ale také na kostní hmotu. Vysoká kostní hmota v dospívání chrání před osteoporózou, která se u člověka projevuje až kolem šedesáti let a s přibývajícím věkem riziko jen dále narůstá. Mléko má kromě vápníku ideální poměr fosfátů a hořčíku, což je důležitá kombinace pro správný vývoj kostry.

Vysoký podíl bílkovin obsažených v mléce je nezbytný pro obnovu tkání. Železo, další z minerálů, má vliv na proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů. Protože se do krmných směsí dojnic přidává jód, je obsažen i v mléce a mléčných výrobcích. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje. Právě mléko je jedním z nejvýznamnějších zdrojů tohoto prvku. Mléko je odborníky považováno za pomocníka i při hubnutí a četné vědecké studie poukazují na příznivé působení vápníku na hmotnost. Konzumentům mléčných výrobků nehrozí zvýšené ukládání tuků, protože vápník příznivě zasahuje do tvorby tukové tkáně. Pokud milujete chuť čerstvého mléka, ochutnejte naše Lacrum plnotučné mléko, které si díky šetrnému tepelnému ošetření uchovává veškeré zdraví prospěšné látky.

Mléko je přirozenou složkou našeho jídelníčku. Záleží jen na vás, zda rozvinete jedinečné schopnosti mléčných výrobků a vyzdvihnete je při stravování tam, kam patří – do čela žebříčku prospěšných potravin.

Nejčastější mýty o mléce:

  • Mléko zahleňuje – mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem!
  • Mléko způsobuje zdravotní komplikace – pití mléka není vhodné pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či pro osoby s nesnášenlivostí mléčného cukru.
  • Mléko je příliš tučné – obsah tuku v mléce závisí na stupni odstředění mléka. Trh s mléčnými výrobky nabízí široké spektrum produktů s různým obsahem od plnotučných až po nízkotučné. Navíc je potřeba zdůraznit, že energetický obsah sklenice polotučného mléko odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka.
  • Mléko obsahuje hormony – přítomnost hormonů v kravském mléce vědci nepopírají, ale argumentují tím, že jde o tak miniaturní množství, že na lidské zdraví nemůže mít absolutně žádný vliv. Množství těchto hormonů v mléce je podle nich v porovnání s množstvím hormonů, které produkuje naše tělo, naprosto zanedbatelné.


archiv_pict archív