8. 3. 2023
Věděli jste, že jsou naše sýry významným zdrojem dobře stravitelných kvalitních bílkovin a peptidů (ty vznikají štěpením bílkovin při výrobě sýrů) obsahujících esenciální aminokyseliny?
Mléčné bílkoviny mají řadu fyziologických funkcí týkajících se např. kardiovaskulárního systému (antitrombotické a antihypertenzní účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiální a imunostimulační účinky), trávicího systému a přenosu minerálů (železo a vápník). V porovnání s masem mají mléčné bílkoviny výhodu v tom, že neobsahují purinové báze, což má význam pro prevenci onemocnění dnou. Některé bílkoviny obsažené v sýrech, především kasein posilují ochranný vliv slin, který podporuje neutralizaci kyselin a remineralizaci zubů. Znamená to ochranu před zubním kazem
Tuk je v sýrech obsažen v dobře stravitelné, jemně rozptýlené formě a je nosičem vitamínů A, D a E. Obsah cholesterolu v sýrech je přibližně stejný jako v mase a rybách.
Známým faktem je vysoký obsah vápníku, ale nezanedbatelný je i obsah fosforu, hořčíku, sodíku, draslíku a dalších prvků.
Někdy se vyskytuje neoprávněné tvrzení, že mastné kyseliny ze sýrů zabraňují vstřebávání vápníku ve střevě tím, že se z nich vytváří mýdlo. Skutečností však je, že převážná většina vápníku je vstřebána v horní části trávicího traktu, tedy dříve, než může dojít k reakcím, které by mohly vstřebávání zhoršit.
Mlékárna LACRUM Velké Meziříčí je členem skupiny AGROMĚŘÍN, produkující kvalitní tuzemské potraviny